Anthony Mc Carrick, Digitaliseringsstrateg på Södertälje Kommun och Lisa Hartikainen, Head of Marketing NOX Consulting och medgrundare/föreläsare på GoTech

Hitta kraften i din passion

Gästskribenter:
Lisa Hartikainen, Head of Marketing, NOX Consulting och medgrundare/föreläsare på GoTech. Lisa har en bakgrund inom HR och Employer Branding.

Anthony Mc Carrick, Digitaliseringsstrateg Södertälje Kommun. Anthony är i grunden pedagog, men har under en längre tid arbetat med digitaliseringsfrågor.

Tillsammans driver Lisa och Anthony ett omvänt mentorskap där deras väsentligt olika bakgrunder, perspektiv och yrkesroller är en källa för utveckling och lärande.

 

Vad är egentligen passion, och vilka är fördelarna för dig som enskild individ med att identifiera den? Är passion något alla människor föds med, eller behöver du själv ta ansvar för att hitta din passion? Dessa frågor kommer vi att reflektera och dela våra erfarenheter kring i detta inlägg.

Hitta din passion
Lust och passion kan upplevas på många olika sätt, och beskrivs allt som oftast som en intensiv entusiasm inför en aktivitet eller syssla. Att hitta sin passion handlar om att hitta vad du känner en entusiasm för i kombination med vad du är bra på och tycker är kul. Ibland går de delarna hand i hand men ibland behöver man lägga tid och uppmärksamhet på att utforska olika områden för att hitta rätt. När du känner passion får du en känsla av meningsfullhet i det du väljer att lägga din tid på, oavsett om det rör din karriär eller ditt privatliv. Det aktiverar i sin tur positiva känslor vilket ger dig glädje och energi som ger dig kraft att gå in helhjärtat och ge det lilla extra i det du är engagerad i, vilket kommer att få dig att vilja göra mer. En positiv spiral, helt enkelt.

Vi människor bär sällan på bara en passion under hela livet, utan så länge vi lär och utvecklas kan vi nås av något nytt som fångar vår uppmärksamhet och som vi utvecklar en passion för.

Hur gör jag för att hitta den?
Det är inte säkert att din passion kommer gratis, utan ibland krävs det att du letar aktivt och engagerar dig för att identifiera den. Baserat på våra erfarenheter tror vi att dessa aktiviteter kan vara värdefulla för att ta dig framåt:

  • Våga testa dig fram!

För att hitta din passion krävs nyfikenhet och ett aktivt utforskande. Att luta sig tillbaka och vänta på att din drivkraft och passion bara ska dyka upp kommer inte att ge resultat. Lägg istället fokus på att testa nya saker, gärna utanför din comfort zone. Kanske finns din passion i något du aldrig testat ännu?

  • Självreflektera

Vår erfarenhet är att det hjälper att reflektera över ett antal frågor för att navigera framåt när du vill hitta din passion. Vad är du bra på, vad tycker du är roligt, när känner du att du har flow och vad får igång din kreativitet är bra frågor att starta med. Att reflektera tillsammans med andra är ett oerhört effektivt sätt att komma framåt, och vi tror på att aktivt söka olika typer av samtalspartners för att bolla dessa frågor högt med.

  • Hitta kraften

Sätt fokus på dina starka sidor! Ingen är bra på allt, och så är det med det. Acceptera att du inte är eller kommer att bli bra på allt och lägg istället ditt krut på att utveckla och utforska dina starka sidor. Bland dina styrkor finns med stor säkerhet något som får det att kittla till lite extra hos dig.

Avslutningsvis – när du har hittat din passion så är det upp till dig att ge den näring för att kunna blomstra. Framtiden är här, och den är din. Lycka till!

/Lisa Hartikainen och Anthony Mc Carrick