window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-5KHX8202LL');

Magnus Josephson, jurist och rådgivare inom offentlig upphandling och Elin Hölcke, VD Guided Talent Solutions

Från medioker student till internationellt efterfrågad expert

Gästskribent: Magnus Josephson, jurist och rådgivare inom offentlig upphandling i sitt bolag Magnus Josephson AB. 

Magnus har hittills anlitats för utbildningar och konsultuppdrag av över 600 bolag och offentliga verksamheter i 12 länder.

 

Det tråkigaste jag gjort var att läsa juristlinjen. Det var så tråkigt att jag för det mesta nöjde mig med att läsa halva kurslitteraturen och hoppas på att klara tentan ändå. Jag fungerar så att jag antingen tycker att något är roligt och då går jag ”all-in” eller så är det tråkigt och då har jag svårt att motivera mig.

Idag är jag en av Sveriges mest kända jurister inom mitt område, offentlig upphandling. Jag har skrivit två böcker i ämnet och är medförfattare på en tredje bok. Jag har tappat räkningen på antalet artiklar jag fått publicerade eller varit intervjuad i. Hittills har jag anlitats för utbildningar och konsultuppdrag i 12 länder av mer än 600 bolag och offentliga verksamheter. Det fanns inte på kartan att jag såg mig som någon som skulle skriva en bok i juridik när jag pluggade. Hur blev det så?

Det började med att jag såg en tidningsartikel om en myndighet som skulle börja arbeta med ett juridiskt område som jag hade lite kunskap inom. Jag skickade ett brev till dem och förklarade att jag var intresserad av att börja jobba där. De var intresserade och jag fick börja sommarjobba och sedan fortsätta några dagar i veckan på hösten. Efter ett år blev jag fast anställd, och däremellan körde jag min egen firma i vilken jag framförallt utbildade företag och myndigheter i offentlig upphandling. Allt jag lärde mig på jobbet kunde jag omsätta direkt i nya utbildningar för företag och offentliga verksamheter. Att utbilda är något jag alltid tyckt varit kul och då går jag som sagt ”all-in”.

Att bygga karriär – och ett liv – kan vara lite som att lägga ett pussel utan att veta vilket motiv det ska bli förrän det är klart. Var inte orolig om du har en ganska oklar bild av vad du ”vill bli”. Varje lärdom, samtal, varje möte med andra människor, varje bra och dålig arbetsdag är en pusselbit i det pussel som till slut visar det motiv du lyckats skapa. Det är du som bestämmer vilket motivet ska vara och det kommer att bli tydligare med tiden.

Prata med någon mer erfaren så kan du få fler idéer som är bra att ha funderat på när tiden är mogen för nästa steg. Du är den du är, du har dina starka och svaga sidor, ändra inte på det utan se till att använda dessa egenskaper i varje ny situation där de kan skapa nytta.

För det är i grunden vad varje arbetsgivare söker: någon som kan skapa nytta för verksamheten, internt och externt, mot kunderna.

/Magnus Josephson