window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-5KHX8202LL');

Josefine Asklöf, prestationscoach och föreläsare

Nå dina karriärmål med hälsan i behåll

Gästskribent: Josefine Asklöf, prestationscoach och föreläsare.

Josefine Asklöf driver sitt egna företag som Prestationscoach och hjälper människor att prestera på topp i arbetet utan att behöva göra avkall på hälsa och livskvalitet. Med trippla universitetsexamen inom hälsa och ett brinnande intresse för mänskligt beteende och personlig utveckling är visionen att göra högpresterandet hållbart.

 

Inom arbetslivet kopplat till prestation lever ”hustle-kulturen” kvar på många håll där långa arbetsdagar, hårt jobb utan pauser och att prioritera jobbet först hyllas. Det är inte ovanligt att den egna hälsan, sociala relationer och hobbys får ta ett stort steg åt sidan. Men vad händer egentligen på sikt när vi bortprioriterar andra områden i livet som ger oss förutsättningar att kunna prestera bra?

För att få en långsiktigt hållbar prestation och karriär, och dessutom må bra och ha roligt på resan, är det otroligt viktigt att se värdet av andra områden i livet för att kunna prestera på jobbet. Om du inte tar hand om dig själv – ser till att din hjärna och din kropp fungerar optimalt – kommer det garanterat visa sig i din prestation.

Vanliga symtom på nedprioriterad hälsa är trötthet, koncentrationssvårigheter, hjärndimma, nedstämdhet, humörsvängningar och nedsatt immunförsvar. Över tid kan det också leda till livsstilsrelaterade sjukdomar och utbrändhet. Många gånger tar det tid innan symtomen visar sig – det gäller därför att bygga rutiner som håller, även när det är mycket på jobbet.

Vi alla vet att det är viktigt att röra på oss, äta bra, sova tillräckligt och återhämta oss. Men hur får vi till det i praktiken?

Mindset: DU är det viktigaste området i ditt liv
Allt börjar med ett mindset att DU är det viktigaste området i ditt liv. Om du går runt med 40% av din fulla kapacitet, och ger allt av det, är det ändå bara 40%. För att kunna göra ett bra jobb, må bra och ge värde till andra börjar allt med dig. Utan den prioriteringen hos dig själv är det svårt att göra hållbara beteendeförändringar för din egen hälsa.

Måla upp det önskade läget
Oavsett om du drivs av att sätta upp specifika målsättningar som att ”Springa 1 mil under 50 minuter!”, eller inte, kommer du orka längre om du har en målsättning. Ett sätt att göra beteendeförändringen mer attraktiv är att måla upp det önskade läget. Hur vill du känna när du är ”framme”? (frisk, stark, energifylld…). Hur kommer ditt liv se annorlunda ut?

Utgå från ditt nuläge
Det är så lätt att jämföra sig med andra, sätta ribban för högt, gå all in i några veckor och sedan ge upp. Därav är det viktigt att du utgår från dig själv och ditt liv. Gör en självinventering – hur mycket tränar/rör du på dig idag? Hur sköter du din kost och din sömn idag? Hur mycket återhämtning ger du dig själv? Var ärlig mot dig själv!

1% metoden: sätt upp veckovisa aktivitetsmål
Efter att du gjort din självinventering kan du bestämma dig för ett eller flera första steg i rätt riktning. För att då inte falla i ”allt eller inget-fällan”, tänk 1% bättre. Vad kan du börja göra denna vecka som kommer vara 1% i rätt riktning? Är det att ta en 5 min paus på för- och eftermiddagen? Är det att promenera till jobbet en morgon? Är det att förbereda och ta med mellanmål? Sätt upp specifika aktivitetsmål som du kan bocka av när veckan är slut.

Skaffa dig en ansvarskompis
Något som i forskning visat sig kunna dubbla chanserna att lyckas med en beteendeförändring är att skaffa sig en ansvarskompis – någon som håller dig ansvarig för det du sagt att du ska göra. Ansvarskompisen kan till exempel vara en vän, kollega eller coach/mentor. Det viktiga är att det svider lite om du inte håller det du lovar – det hjälper dig att genomföra!

Och vad du än gör – vänta inte på den där ”motivationen”.

Motivation kommer inte hoppa på dig. Det får du genom att göra – att sätta upp löften till dig själv som du sedan håller. Det ger dig självförtroende och tillit till processen och då kommer motivationen på vägen.

Idag är en bra dag att börja!

/Josefine Asklöf