Teresa Acuña Lopez, CEO, grundare och kulturstrateg på Culture by Design och Elin Hölcke, VD på Guided Talent Solutions

Gör din hemläxa – landa drömjobbet för DIG

Gästskribent: Teresa Acuña Lopez, CEO, grundare och kulturstrateg på Culture by Design.

Teresa har lång erfarenhet av att stötta ledningsgrupper, HR och ledare med sitt strategiska kulturarbete. Genom konsultprojekt, utbildning och rådgivning hjälper Culture by Design företag att prioritera rätt insatser för att öka arbetsglädjen.  

 

Efter att ha arbetat som kulturstrateg och rekryterare under många år har jag sett vanliga misstag många företag och potentiella medarbetare gör. Misstag som ofta leder till felrekryteringar och tappat engagemang. Jag tänkte därför dela med mig av två råd – ett till er nyexade och ett till er företag. Råd som hjälper er att skapa bättre förutsättningar för en bra match. Kanske till och med en match made in heaven!

Till dig som är nyexad: Börja med att fundera på vilka situationer du varit med om där du mått bra och känt dig motiverad. Det kan vara i fotbollslaget, en tidigare anställning eller när du varit en del av ett grupparbete. Var det människorna runt omkring dig som fick dig att må bra? Om ja, vad gjorde de som fick dig att må bra? Har du känt dig extra motiverad för att du fick uppskattning för det arbete du utfört? Eller tappade du motivationen på grund av bristen på uppskattning? Behöver du tydliga ramar och förväntningar på vad du ska utföra för att känna dig motiverad? Alla bolag är olika i hur de arbetar och det är därför viktigt att du reflekterar kring vad du behöver för att känna dig motiverad.

När du sedan träffar dem är det en fördel att du kan lyfta vad som tidigare motiverat dig. Ge gärna konkreta exempel. Passa även på att ställa frågor om hur de arbetar med just det som gör att du känner dig motiverad. Om du är en person som behöver uppskattning, fråga rekryteraren hur de arbetar med att visa uppskattning. Genom att du är tydlig med vad du behöver för att må bra ger du företaget chansen att se om de har rätt företagskultur som matchar dina behov.

Till företagen: Många företag har en tendens att måla upp en förskönad bild av hur det är att arbeta på deras arbetsplats. En bild som är långt ifrån deras faktiska vardag. Gör ni detta är risken stor att ni får in en ny medarbetare som inte kommer trivas i er organisation. Är ni till exempel ett tillväxtbolag som ligger efter med strukturer och tydliga ramar, säg det.

Annars finns risken att ni får in en medarbetare som behöver struktur och tydlighet och denne möts av något helt annat. Något som snabbt kan ta död på medarbetarens motivation och engagemang. Min rekommendation är att ni är så transparenta som möjligt. Ju mer ni visar av er faktiska kultur, desto större sannolikhet att få in medarbetare som trivs hos er. Sen kan det vara så att ni avser att förändra vissa av era utmaningar. Lyft gärna detta. Det ger er chansen att få in medarbetare som gillar att vara med på er förändringsresa.

En anställning är så mycket mer än bara titel och arbetsuppgifter. Medarbetare slutar sällan på grund av dessa, de slutar på grund av hur ledare och kollegor beter sig. De slutar för att företagskulturen inte stämmer överens med vad de behöver för att må bra. Gör ni båda er hemläxa kommer ni att skapa bättre förutsättningar för att möta varandras behov. Vilket i sin tur skapar framgångsrika medarbetarresor där du som nyexad behåller ditt engagemang och företagen får medarbetare som når sin fulla potenial. Som en klok VD sade en gång om nyanställda – ”Det handlar inte om att skapa engagemang, det handlar om att inte ta död på det.”

/Teresa Acuña Lopez