window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-5KHX8202LL');

Elin Hölcke, VD Guided Talent Solutions och Anna Hultberg, Business Manager A Society

Nyckeln till framgång – gör en riktigt bra intervju

Gästskribent: Anna Hultberg, Business Manager på A Society. Specialiserad på CV- och intervjucoaching.

Anna är personalvetare och Diplomerad NLP coach. Hon har 15 års erfarenhet inom rekrytering, bemanning och kundansvar i IT branschen. Anna har intervjucoachat 100-tals kandidater/konsulter inför intervjuer genom åren.

 

Varför får vissa nästan alltid den roll de söker?

Jag har haft förmånen att få jobba med intervjucoaching i  12+ år och brinner för att hjälpa kandidater att göra en riktigt bra intervju. Det är en skön känsla att lyckas, när du efter mötet känner att det blev toppen – du fick fin kontakt med alla och är riktigt nöjd med din insats.

Vill du göra en riktig toppintervju? Såklart gäller det att söka roller som du verkligen passar för – men sedan är det knappast tur som avgör. Det gäller att skapa ”förutsättningar för flyt”.

Du behöver förbereda dig ordentligt inför intervjun för att på bästa sätt lyfta fram erfarenhet och kompetens som matchar rollen. Läs på och ta reda på så mycket information du kan om jobbet och företaget.

Alla kan göra en riktigt bra intervju, det gäller bara att ÖVA – ingen blir ”världsmästare på första försöket” så träna innan du utsätter dig för en tävling som du vill vinna. När du är väl förberedd är det också lättare att kunna anpassa dig efter situationen och slappna av och vara dig själv.

Förmedla varför du passar för jobbet – Berätta en kort & koncis story, där du lyfter fram den kompetens och erfarenhet du besitter som passar rollen. Du ska tillföra ett värde och vilja växa och utvecklas. Fastna inte i det du INTE kan, utan fokusera på vad du kan bidra med.

  • Visa passion – personer som brinner för det de jobbar med blir ofta mycket duktiga och deras entusiasm smittar av sig och skapar god stämning på jobbet.

Det gäller att i alla möten skapa en god stämning och ett samförstånd. Det gör du genom att anpassa dig efter den/de du pratar med. Kroppsspråket tillsammans med rösten och din energi är mycket viktiga när ett budskap förmedlas. Visa med ditt kroppsspråk att du är intresserad av att jobba tillsammans med dem. Ha ögonkontakt, nicka och lyssna aktivt när de berättar om företaget och om rollen – ställ gärna frågor för att få igång en dialog.

Jobba alltid på att förstärka ditt personliga varumärke, att vara trevlig och proffsig leder alltid till något positivt – även om du inte skulle få jobbet så kan det leda till något annat, att de får ett gott intryck av dig är alltid viktigt. Visa gärna ett gott självförtroende och kombinera det med ödmjukhet och självkännedom.

Tre nycklar till framgång:

  1. Förberedelse – varför passar du så bra just till denna roll? Läs på om företaget, fundera över och lyft fram dina kunskaper och erfarenheter som matchar rollen. Har du inte så mycket erfarenhet så är viljan att utvecklas och vara snabblärd toppen att lyfta fram.
  2. Öva – ingen blir ett proffs utan att lägga lite tid här – träna på att kort och koncist berätta om din personlighet och vad du kan tillföra i rollen. Då kan du sedan visa ett gott självförtroende, vara mer avslappnad och även kunna ”freestyla” om nya förutsättningar/behov framkommer på intervjun.
  3. Kroppsspråket – det säger mer än 1000 ord. Det märks om du brinner för ditt jobb och är intresserad av rollen – säg det också! Anpassa dig efter den du möter för en givande dialog – se till att ni är på ”samma våglängd”. Var trevlig, tillmötesgående, positiv och öppen. Alla vill jobba ihop med någon de gillar.

Tips för att göra en riktigt bra digital intervju
Förbered dig noga och testa tekniken och öva ihop med någon så att du vet att du sitter i rätt höjd och vinkel, att bakgrunden blir bra, ljuset och ljudet. Sitt framför en dator – inte en mobil. Sitt gärna en bit ifrån kameran.

Du kan också förbereda dig genom att ha stödord, lappar satta bakom datorn i ögonhöjd så att du kommer ihåg det viktigaste du vill berätta om. Öva på att inte titta ner eller bort så mycket.

  1. Logga in i god tid 5-10 min i förväg för att testa att allt funkar med tekniken.
  2. Ha alltid ögonkontakt – ha din dator så att kameran är i ögonhöjd, och titta in i kameran.
  3. Din energi kommer inte fram på samma sätt via skärmen. Kroppsspråket är som sagt alltid viktigt och nu krävs det i än högre grad att du visar en positiv energi och även använder din röst för att ”nå igenom rutan” och på så sätt skapa en god relation och en bra dialog.

Le och var tillmötesgående. När du inte ler är det stor risk att du ser sammanbiten ut, särskilt i det digitala. Det är därmed också ännu viktigare att bekräfta verbalt och nicka instämmande när den som intervjuar pratar för att visa att du är med på tåget.

Lycka till! Det kommer att gå toppen – det finns inga misslyckanden utan ”bara” feedback och ständig utveckling!

/Anna Hultberg